- ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۳
- از نگاه شما , انتخاب کنید و بشنوید , فیسبوک , محیط زیست , نودژ نیوز و شما , ویژه نامه نوروز , یادداشت
- کد خبر 3108
- ۷ نظر
- ایمیل
- پرینت
true
true
true
false
true
true
true
true
سایز متن /
true

دیمیل پرنده ئی به رنگ جوشک (گنجشک) بزرگتر از جوشکه و تخم آبی رنگ زیبائی داره . عکسی از دیمیل در سمت راست توی نودژ این پرنده وقتی باغ های لیمو زیادی داشت زیاد بود ولی به ندرت که باغ های لیمو خشک شدن نسل این پرنده هم کم شد تا جایی که فقط در گندم زارها می شد این پرنده را پیدا کرد واکنون خیلی خبرنگار ما دنبال این پرنده گشت ولی اثری از این پرنده ندید چند جا هم که همشهریان نودژی گفتند پیگری کرد ولی نتیجه ایی نیافت از دوستانی که مایل به همکاری در سایت نودژ هستند تقاضا داریم اگه عکس ایی از این پرنده در نودژ دیدند برای سایت ما بفرستند با تشکر
لیکو در راستهی گنجشکسانان(Passeriformes) و تیرهی لیکویان(Timaliidae) قرار دارد و حدود ۲۳ سانتیمتر طول دارد. در کوخرد و شهرستان بستک و جنوب استان فارس این پرنده دمیل (دومیل) که احتمالا ترکیبی است از دم و میل یا دنیل نامیده میشود .
نام محلی لیکو در جنوب اسامی دیگری نیز دارد از جمله در شیراز و شهرستان های مجاور آن را با نام دمبیل میشناسند که از دم بیل مانندش گرفته شده است و اسم هایی دیگر به نام دنیل که در مناطق اوز گفته میشود از تخم نیلی این پرنده گرفته شده است.
مشخصهی بارزش دم بلندش است که از وسط به سمت کنارهها، به تدریج کوتاهتر میشود و معمولا در هنگام راه رفتن و جست زدن بالا نگه داشته میشود. بالها کوتاه و منقارش خمیده و اندکی رو به پایین است. معمولا به صورت گروهی دیده میشود و از پوششی گیاهی وارد پوشش گیاهی دیگری میشود و گاهی هنگام پرواز در هوا سُر میخورد.
پر و بال و دمش تقریباً یکدست قهوهای مایل به زرد حنایی است. زیر تنهاش خاکستری رنگ و همراه با خطوطی در اطراف سینهاش است. پاهای دُمیل زرد کمرنگ است اغلب هنگام راه رفتن، بر روی زمین جست میزند.
گونه ی دیگری لیکو به نام لیکو خوزی یا لیکو تالابی نیز در ایران و در استان خوزستان زندگی میکند و در دنیا با نام لیکو عراقی شناخته میشود که پاهایش قهوهای کمرنگ است و کمی از لیکو کوچکتر و منقارش نیز کوتاهتر است. همچنین اطراف سینهاش یکدست است و همانند لیکو خطدار نیست.
زیر گونه های دیگر لیکو از جمله Arabian Babbler, Afghan Babbler، Spiny Babbler، Striated Babbler در کشورهای جنوب آسیا از جمله عراق، افغانستان، پاکستان، هند، نپال و بنگلادش وجود دارند، این گونه ها از نظر دانشمندان با لیکویی که در جنوب ایران و قسمتی از عراق زندگی می کنند تفاوت کمی دارند.
صدای دُمیل بلند است و به صورت یک سری نتهای کشدار شنیده میشود که در آخر ضعیفتر میشود.
false
true
true
true
درشهرستان استان فارس زیاد هست
چندتا می خواای بیارم؟
سینا جان مرسی
سلام
من در جهرم زندگی میکنم .اینجا دُمیل خیلی زیادی مخصوصا در باغ های اطراف شهر و بصورت دسته ها ی پنج به بالا دیده میشن .من خودم یکی از جوجه هاشو الان دارم و تغریبا دیگه بالغ شده . این پرنده بشدت باهوشه من الان تونستم یادش بدم در قفسشو باز کنه و همینطور الان تو خونه هم ازاده در حیاط هم همیشه بازه. راستی خواستم بگم اگه بتونید کنار یه پرنده خوش آواز قرارش بدین حدودا یک هفته ده روز میتونه تا حدودی صداشو تقلید کنه ولی تو عمرم انقدر ندیده بودم یه پرنده دستی بشه 🙂
با تشکر از سایت خوبتون
مرسی
سلام منم یک دمبیل داشتم که متاسفانه دوروز پیش پا گذاشتیم روش و مرد از بس دستی بود و میامد جلو پامون و راه میرفت الان خیلی ناراحتم و دلم گرفته خیلی هم گریه کردم هنوزم اشکم میریزه تا یادش میفتم بهش واقعا وابسته بودم
تو رو خدا هر که داره خیلی مواظبش باشه که زیر دست و پا نره دمبیل من خیلی لوس بود همه چیز میفهمید متاسفانه الان هم فصلش نیست که یکی دیگه بخرم باید خیلی صبر کنم
مژگان منم یکی داشتم تا یادم میاداشکم در میاد لامصب منم پا گذاشتم روش